Tuesday, October 12, 2010

In loc de cai verzi pe pereti...

... noi am avut azi un caz foarte interesant.


Cu 5 minute inainte de a incepe cursul de chirurgie, am fost anuntati sa ne miscam posterioarele catre o anume latura a corpului de Obstetrica. Zis si facut, cu toate catrafusele in spate, am pornit (speram noi) catre o aula mai calduroasa.


De fapt, ce sa vezi: chirurgul care apare in pozele din post-ul cu torsiunea cheagului ne astepta, in timp ce asistentul alerga un cal prin curte. Dupa ce ne-am adunat, atat chirurgul, cat si profesorul de chirurgie ne-au atras atentia asupra calcaturii calului, si ulterior asupra zgomotelor respiratorii. Dar sa le luam pe rand.


Calutul cu pricina pasea anormal cu membrul posterior drept. Miscarea era "robotizata", flexia prea puternica/inalta, trantea piciorul in pamant. Similar felului in care pasesti atunci cand ai un picior amortit bine de tot, dar te grabesti sa ajungi la telefonul care suna din cealalta camera.
Afectiunea poarta denumirea de "arpeggio", si este o problema neuro-musculara. Se poate interveni chirurgical pentru efectuarea unei tenotomii a flexorului digital lateral.


Dupa ce asistentul a fugarit bine calul (sau calul asistentul, inca nu m-am lamurit), s-au oprit si am facut liniste sa ascultam zgomotele respiratorii. A fost prima oara cand am auzit cornajul. Imi amintesc si acum exercitiile de imaginatie cand invatam termenul la Semiologie.
Revenind, am intrat apoi intr-o sala de consultatii pentru animale mari, unde am asistat la o endoscopie nazala. Problema era o inegalitate intre cartilajele aritenoide. Cel drept era fara modificari, insa cel stang avea dimensiuni mai mici si un aspect usor hiperemiat.
Pentru a evidentia miscarile cartilajelor exista mai multe metode: fie iar se alearga asistentul si calul, fie i se astupa narile calului fix cat sa nu apuce sa ti le astupe si el cu o copita, fie se executa loviri usoare cu palma pe laturile toracelui. S-a incercat a doua varianta, dar nu s-au observat suficient de bine miscarile, asa ca am apelat la ultima. Fiecare lovitura cu palma determina miscarea cartilajului aritenoid omolog. Din pacate, cartilajul stang nu se misca deloc. 
Atasez si 2 poze, din pacate calitatea nu e foarte buna, si nici ele extrem de elocvente. 
Enjoy!




2 comments:

  1. da§ bine mandro, eu nu am poza ?!?! ca am stat in genunchi pe acolo sa filmez...

    ReplyDelete
  2. cine sa te vada daca imi stai in genunchi???? :))
    ma enervasem ca nu mi-am luat aparatul, si pentru ca telefonul meu scoate poze de o calitate indoielnica, m-am rezumat la doua...

    ReplyDelete